Bellissima Bologna - Reisverslag uit Rome, Italië van Madelon - WaarBenJij.nu Bellissima Bologna - Reisverslag uit Rome, Italië van Madelon - WaarBenJij.nu

Bellissima Bologna

Door: madelon

Blijf op de hoogte en volg Madelon

13 Mei 2012 | Italië, Rome

Vrijdag 27 april 2012. Samen met Marga op weg naar de stadscamping in Bologna. TomTom had wat moeite met de route door de bergen maar om 12u00 waren we er. Marjolijn was net gearriveerd op de mooie camping net buiten Bologna. Iedere 2 uur rijdt een bus in 20 minuten naar de Via dei Mille. We waren om 13u30 op de markt op Piazza VIII Agosto, waar nog steeds veel schoenen zijn, maar niet meer zo mooi als 30 jaar geleden. Op de Piazza Maggiore met de prachtige, kolossale gebouwen bij de – zoals het reisgidsje vertelde – licht erotisch getinte Fontana Nettuno een heerlijk ijsje gegeten. Marjolijn had gehoord dat er beroemde terracotta beeldengroepen uit 1400 gemaakt door Niccolò dell’Arca te zien waren in de Chiesa St Maria della Vita. Zeer indrukwekkend. Naar de Basilica San Martino geweest waar hele oude fresco’s te zien zijn. Door de delicatessenwijk Quadrilatero geslenterd: stampvolle straatjes heerlijkheden waaraan Bologna mede haar naam La Grassa (de vette) te danken heeft. De laatste bus 68 gaat om 20u40 terug naar de camping. Dus een terrasje gezocht, prosecco gedronken en een salade met gegrilde courgette en aubergine met gesmolten rookkaas gegeten. Capu met Prunella amandellikeur na. In de stad was het erg warm maar op de camping was het heerlijk koel. We kregen 15 min gratis internet en ik 30 min. bij een voucher voor 3 uur internet voor 5 euro ipv 6 zoals er op stond.
Zaterdag met de bus van 11u00 naar Bologna en eerst naar het MAMBO = Modern Art Museum of Bologna- gewandeld waar je naar beneden kijkt op de oude haven en een watertje dat schuin af lijkt te lopen maar toch stilstaat. De stadswandeling opgepakt bij het grotendeels ondergrondse, snelstromende Canale di Reno. De Basilica San Giacomo Maggiore bekeken en toen, omdat de San Stefano al gesloten was, op het mooie plein geluncht. M&M wilden een oranje drankje dat ze zagen: natuurlijk was het Aperol maar dan met witte wijn en een schijfje citroen. Dat bleek later 8 euro te kosten. Ik mijn dagelijkse spremuta (hier altijd vers geperst sinaasappelsap) en een salade Completa. De San Stefano bestaat uit 7 kerken waarvan ik veel foto’s heb gemaakt maar tevens een boekje heb gekocht omdat je dan pas kunt zien hoe groot en uitgebreid het complex is. De eerste van die 7 kerken stamt uit 450. Pffff.. verder maar weer….Bij de San Domenico staan buiten 2 sarcofagen in hokjes op hele hoge poten. Binnen op de tombe van San Domenico staan kleine beelden van oa Michelangelo en dell’Arca. Ook zijn er werken van Pisano te zien. Omdat we weer op tijd met de bus moesten, hebben we lekkernijen gekocht in het Quadrilatero: uientaart, groententaart, gegrilde paprika’s, atisjokken, broodjes en bij de camper zelf Aperol (die al 30 jaar bij mij in de kast stond) spritzer met witte wijn gemaakt.

• 13 Mei 2012 - 18:23

Corien:

Dit is veel leuker dan welke reisgids ook! Ga zo door en blijf genieten.