vervolg miv 24 mei - Reisverslag uit Rome, Italië van Madelon - WaarBenJij.nu vervolg miv 24 mei - Reisverslag uit Rome, Italië van Madelon - WaarBenJij.nu

vervolg miv 24 mei

Door: madelon

Blijf op de hoogte en volg Madelon

25 Mei 2012 | Italië, Rome

Om 08u00 was het al heel warm op het voetbalveld dus vroeg t bed uit en om 10u00 met een (nauwelijks) engels sprekende gids naar de murales van Orgósolo: in het hele dorp vind je politiek-getinte muurschilderingen van italiaanse kunstenaars en recentelijk ook van kunstenaars uit de hele wereld - zelfs iemand die Floris heet.
Om half 1 werden we boven in t dorp opgehasald door enkele jeeps die ons naar restaurant Supramonte - in de bergen dus - brachten voor een zgn. middagmaal bij de herders. In de bomen stonden lange houten bakjes voor ca 200 gasten. Wij waren er met ca 30 pers en er kwamen nog een paar bussen vol Oostenrijkers. Aan enorm spit hingen een tiental speenvarkens en er stonden mega-pannen op een vuur. Ook waren er 3 ronde hutjes met rieten kap, die als vakantiehuisje met t mooiste uitzicht van Sardinië verhuurd werden. We gingen op de bankjes xitten en kregen een houten plankje en een terracotta bekertje. Herders (uhh) kwamen klangs met wijn en water, kurken schalen vol worst, spek en rookkaas. ik nam alleen kaas maar die vond ik niet lekker. We kregen er een half rondbrood bij. Daarna kregen we in stukjes gehakt gekookt varkensvlees met aardappels en uien, het vlees krijg je helemaal niet tussen het vel weg zo hard is dat. Toen kwam dan eindelijk het speenvarken, ook in mootjes gehakt, met pan carasau, het flinsterdunne knapperige brood van Sardinië. Ná kregen we een soort petit four van hard brooddeeg met een vulling van amandelen en honing. Toen gingen de herdertjes zingen, nou: meer zoemend brommen en een paar pasjes dansen (sirtaki-achtig). Wij het terras van het restaurant nog koffie/thee en Betske, Yann en ik zijn teruggelopen; 3 Italiaanse KM's dus ca 6 echte. We zagen mestkevers met enorme mestballen, soms 2 kevers waarvan dan de kleinste vreselijk aan het duwen was en de grote er een beetje omheenliep; duidelijk wie wie was. t Was heet op het campo sportivo en de plaatselijke jongetjes van een jaar of 9 hadden net een wedstrijd gespeeld.
Vrijdag 25 mei = vandaag. al 7 weken reizende. Ik wilde Núoro met het Grazia Deleddamuseum overslaan om op tijd (vóórdat alles dichtging) in Bosa te zijn, maar aangezien de rode weg naar Macomer was afgesloten kwam ik er midden in, druk en smal. Toch was ik om 11u00 in Bosa, een mooi middeleeuws stadje. Via de smalle steegjes met de hobbelkeien omhoog geklommen naar het kasteel, grotendeels een ruïne: 1 toren en wat muren. In de tuin staat echter een kerk met hele oude fresco's die erg mooi zijn, dus zeer de moeite waard. Op de terugweg zag ik een oud vrouwtje die op straat zat te borduren, zoals in een van de boekjes van Karin staat. Even met haar gebabbeld en een foto gemaakt. Beneden kwam ik diverse medereizigers tegen en samen met Yann langs de rivier de Temo geslenterd met de palmen en de grote oude stadspaleizen.
Via een prachtige boulevard en de grote haven van Alghero, kwam ik om 15u30 aan op de camperplaats i Plantani bij Fertilia. De zee is niet te zien en ca 1 Italiaanse KM verderop maar er is een zwembad op poten met iets minder ijskoud water dan tot nu toe. Het is heel warm en we hebben net nog heerlijk buiten gezeten aan de torronelikeur en met uitzicht op de weilanden en de bergen en natuurlijk de sterren. Buona notte e a domani.

• 25 Mei 2012 - 21:18

Marjolijn:

heerlijke verhalen! mooi (ei)land dus. Jammer dat de foto's er nog niet bij staan, maar wel leuk dat ik ons steeds weer met die maiskolven zie!
    dat was pasen....... wat lang gelden alweer, het is morgen pinksteren...
    liefs van hier naar daar