dwars over en door de Vogezen naar huis en thuis - Reisverslag uit Eguisheim, Frankrijk van Madelon - WaarBenJij.nu dwars over en door de Vogezen naar huis en thuis - Reisverslag uit Eguisheim, Frankrijk van Madelon - WaarBenJij.nu

dwars over en door de Vogezen naar huis en thuis

Door: madelon

Blijf op de hoogte en volg Madelon

22 Oktober 2012 | Frankrijk, Eguisheim

Zaterdag 20 oktober 2012. Afscheid van Ankie die weer een beetje kan lopen. 4 little indians left. Tegen 11u00 na betaling van Eur 33,70 ? check check via de route des vins richting Kaysersberg. De camperplaats waar we vorig jaar hebben gestaan kost Eur 7, dus dat vonden we té duur om even het dorp in te lopen. Dus verder door de goudgekleurde wijnbergen, nu weet ik wat de duitsers bedoelen met “der goldene Oktober”. Werkelijk schitterend, met overal kasteelruïnes op de bergen, slingerend door hele mooie en pittoresque dorpjes, zo nu en dan bedwelmd door de geur van geperste, licht gistende druiven. Om 12u35 bij de camping les 3 chateaux in Eguisheim. De receptie was om 12u30 gesloten, dus de auto buiten geparkeerd, Jan gebeld want die was er al en samen het dorp in. Via het meest gefotografeerde huisje van de Elzas, helemaal rond om de Remparts gewandeld; wat een prachtig authentiek dorp met hobbelkeien en zelfs nog straten zonder bestrating. Toen we helemaal rond waren, op een mooi terras, het hof van een wijnboer of v/h hoefsmit, heerlijke gewürztraminer met een choucroute en croute au lard e saucisse avec crudités; we hebben foto’s. De zuurkool smaakt een beetje ‘zoetig/vettig’, ze spoelen em hier met heet water en dan doen ze er witte wijn bij; ik denk een beetje zoete wijn. Ik vind onze zuurkool van 50 cent per pakje lekkerder. Omdat we zaten te wachten tot het toeristische treintje om 3 uur vertrok, namen we ook een echt frans dessert. Lijn en Theo creme brulée (brillcream) en Jan en ik ile flottante. Het ile bestond uit drie flinke brokken dik eiwit, stevig en toch nog ietwat schuimig, met caramelsiroop (daarom nam ik het) en amandelen, drijvend in lauwwarme vanillepudding: het was een flinke coupe vol heerlijkheid. Het treintje ging uit rijden met slechts ons viertjes a Eur 6,50 p/p. Dure rit dus. Eerst door het dorp met uitleg over het kasteel(tje) waar een paus (Leo 9) is geboren, met bijbehorende kapel natuurlijk, over de kerk waar bijzonderheden te zien zouden zijn, etc etc. We reden langs de camping de wijnberg op richting de 3 chateaux. Een prachtige rit met bijbehorend uitzicht want het was helder en warm. Weer in het dorp teruggekeerd, nog naar de kapel van het kasteel (dat overigens niet te bezichtigen is) en naar de kerk, waar ik de bezienswaardigheden niet mooi vond. Langzaam teruggewandeld naar de camping die inmiddels bijna vol was. Goed lunchen ’s middags is niet verkeerd, want ’s avonds heb je niet veel trek meer; ons diner bestond dan ook slechts uit wijn met weer diverse soorten kaas, al dan niet op roggebrood. Het was lekker en droog en windstil en we hebben tot 22u30 buiten gezeten; ongekend eind oktober! Morgen rijden we langs de grand en petit ballon door de col de la schlucht (de berg van het diepe dal) dus dwars over de Vogezen richting Luxemburg.
Zondag 21 oktober 2012. Prachtig weer dus de Vogezen in. Over de Ballons (grand et petit) was nog eens 40 KM naar het zuiden dus we gingen over/door de Col de la Schlucht. Allemachtig prachtig, weer midden door pittoresque durpen, goudgekleurde wijnvelden, prachtige beukenbossen, haarspeldbochten, dus langs afgronden, tot bovenop de col 1435m. Vóór de camper, temidden van nog vele tientallen medegenieters, met uitzicht op de skilift en de rodelbahnen, koffie met heerlijke Kugelho(u)pf met poedersuiker die we als sneeuw lieten dwarrelen. Langs óók een mooie route naar Luxemburg waar we met veel moeite en de redding van Lijn de tanks vol diesel konden gooien voor eur 1,293. Onderweg gaf mijn KM-teller aan dat ik sinds 6 april al 10000 KM heb gereden met deze lekkere camper. Jan en ik hadden een op het oog leuke acsi camping gevonden ten zuiden van Luik in Aywaille: Dieupart, waar we net ná happy hour aanvang, om 17u10 arriveerden; we reden langs kerk en kerhof over een oude stenen brug (t kon nèt) bij een prachtig kasteeltje waarin appartementen waren gemaakt. Achter het kasteel was een camping met 2 rijen bomen met daartussen mooie grote sta-plaatsen langs een snelstromende rivier, de Amblève. Langs het water stonden hier en daar vuurbakken, bv bij de buren, die er een knapperig vuur hadden gestookt. Het was nog heerlijk weer dus aan de waterkant, aan de kaas met wijn. Later een bakje diverse soorten jonge sla met spekjes feta en echte parmigiano!! Leven als Dieu(part) in la douce France. Lijn maakte een prachtige frittata met tomaatjes, ui, neerdwarrelende bladeren en nog veel meer lekkers. Ná thee met chocolade en zo komen we de herfst wel door (de voorraden ook) en de laatste avond van dit goddelijke reisje ook.
Maandag 22 oktober 2012, de warmste dag gemeten in de Bilt, te weten 22,0 grC. Jammer om zo lang in de auto te zitten maar ja, je moet toch een keer even naar huis. TomTom misleidde ons dwars door Luik, maar verder ging t snel. Ik was Theo en Jan al snel kwijt dus kon gewoon doorkarren. Snel de was uit de camper met wat overtollige kleding, voedsel en stof en nu alles weer zelf doen, behalve de afwas, das hier wat makkelijker. De hele middag leuke plannen gesmeed, gelukkig vakantie van italiaanse les (goed begin) en nu lekker weken in een heet bad. Vrijdag weer weg met de camper. Keep u posted !!

• 22 Oktober 2012 - 21:20

Annette:

hoi madelon,

bijna thuis ben je lees ik.

komend weekend zal ik je bellen.

groet, annette

• 23 Oktober 2012 - 10:46

Marjolijn Hendriksen:

ik ben nog niet helemaal thuis,
    sta aan de A28, het is mistig
    was erg leuk met Peter&Anny gisteravond op de parkeerplaats bij de Jaarbeurs.
    Over een uurtje ben ik ook weer thuis, en aan de was
    dank voor je heerlijke verhalen
    CU soon

• 24 Oktober 2012 - 02:23

Dorotique:

in gedachte helemaal met jullie meegereisd en heerlijk gegeten ! wat een leuke verslagen, heb er erg van genoten !