24 mei etentje en 25 mei Palermo !
Door: madelon
Blijf op de hoogte en volg Madelon
25 Mei 2013 | Italië, Sicilì
Zaterdag 25 mei 2013. Om half 8 in de bus naar Palermo waar we om 09u45 bij het Normannenpaleis, Palazzo Reale waren. Eerst hebben we, na een half uur in de rij gestaan te hebben, de schitterende Cappella Palatina bekeken met onze gids Bianca, een vlaamsitaliaanse. Het palazzo is een stoer gebouw in enkele eeuwen en stijlen opgebouwd. De Capella P is helemaal vol met mozaiken met veel goud en cosmatengelegde marmervloeren; schitterend. Fijn om er een gids bij te hebben die overal iets over weet te vertellen. In het palazzo Reale mochten we een paar zalen bekijken maar niet fotograferen want de regering zit daar. Buiten moest Carolien Tensen met haar nieuwe lover (of het was een jongere uitvoering van haar) lekker lang op ons wachten.Toen in de bus, door een laan met prachtige, lila jaccarandabomen (met heel weinig blad en veel bloem) naar het onaanzienlijke convento dei Capucini waar in de catacomben enkele honderden, denk ik, maar de gids zei ca 1000 , uitgedroogde en sommige met stro opgevulde lijken hangen en liggen. Er zijn er bij die nog ‘huid en haar’ hebben, ook kleine kinderen, heel bizar om te zien. Ze zijn meestal aangekleed in hun eigen kleding of kleding die hoort bij het beroep dat ze hadden. Vervolgens konden we de dom alleen maar van buiten bekijken omdat er een priester die 20 jaar geleden door de maffia was vermoord, heilig werd verklaard. Via de quattro canti, het kruispunt met de 4 fonteinen, met beelden van oa de seizoenen (net als in Rome), waar de 4 wijken van het centrum bij elkaar komen, liepen we naar de markt van Vucciria, 1 van die wijken. Het doet een beetje aan als een markt in Marokko, heerlijke etenswaren, kruiden(mengsels), veel verse vis, een man die een tonijn doormidden stond te hakken, een man die een schaap stond te villen, de kop hing al en de darmen hing hij ernaast, hmmmmm, de foto komt nog. Nadat we van alles hadden gekocht, mochten we eten bij trattoria all Buongustaio, de goede smaak. Het was ook lekker, een zelfbedieningsbuffet van ca 20 antipasti, allemaal erg lekker, toen ‘gewone’ penne met verse tomaten, toen een heerlijke dun lapje vlees met romige saus met verse artisjokken, bakaardappeltjes met rozemarijn en gemengde sla. Na specialiteit van het huis: roomijs vol met brokken amandel (de amandelen zijn hier super) en warme chocolade. Een lichte lunch dus met een weinig water en wijn. Met volle buik de bus weer in de berg op naar Monreale om de kathedraal te bekijken die Willem II, de kleinzoon van koning Roger II , de 1e koning van Sicilia, heeft laten bouwen als ‘kopie’ van de Cappella Palatina die Roger had laten bouwen. De gids wist er zo enorm veel over te vertellen dat het machtig interessant was. Anders zou het toch een beetje een tegenvaller zijn geweest na de Cappella P. De chiostro (kruisgang) van de Monreale is ook erg bezienswaardig, de zuilen zijn bekleed met mozaiken in 4 stijlen en het hele bijbelverhaal in de steunen. De tuin is verdeeld in 4-en, de paden stellen de 4 rivieren (ik denk dezelfde als in de fontana op het piazza Navona) voor en in ieder perk staat een boom, een olijf, een granaatappel, een palm en een vijgenboom met de bijbehorende betekenis. Moet ik even opzoeken op google. Ik herinner me alleen nog dat granaatappel voor vruchtbaarheid staat. Rondom de kathedraal staan allemaal kraampjes waar ik nog wat dingetjes voor de kleinkinderen heb gekocht, uuh helaas was er voor Tijn niets leuks, t zijn nl allemaal (ook stoere, leren) armbandjes en kettinkjes en sjaaltjes. Om half 8 dit weer geschreven en nu bloggen !!
26 Mei 2013 - 20:44
Kim:
Ha mams, volgens mij is het daar echt prachtig met veel moois EN lekkers! Veel plezier nog even. Kim en Tijn x