de laatste dagen op Super Sicilie !!
Blijf op de hoogte en volg Madelon
29 Mei 2013 | Italië, Palermo
Maandag 27 mei, dat was een avontuur. Samen met Attie, Corrie en Coby stond ik boven aan de weg op de bus naar Palermo te wachten. Aan de overkant stopte een auto met 2 mannen en de chauffeur vroeg waar we naartoe wilden, ik riep Palermo. Hij zei, ik kom jullie over 5 minuten halen. De bus zou er om 07u20 zijn, maar de man zei dat die vol studenten zou zitten en dat hij ons beter naar Cefalu kon brengen om daar de bus te pakken. Ik dacht meteen dat het een busondernemer was die klanten ronselde, en ik had gelijk. Wij bij hem in de auto en bij een hotel in Cefalu zette hij ons af, begon te bellen en kwamen er nog een paar mensen bij (taaltechnisch foute zin). Na ca 15 min kwam er een bus, en inderdaad niet de lijnbus zoals ik al dacht, en konden voor eur 5 mee naar Palermo. De man die ons gratis had gebracht, Peppino, gaf me zijn kaartje/telnr voor t geval we ’s middags ergens zouden stranden: handig! Helaas stonden we bij Palermo in de maandagochtendfile maar toch waren we al om 09u35 bij het station. De 3 dames gingen naar de markt en ik op zoek naar allerlei bezienswaardigheden. Ondanks t feit dat ik enkele combi-entreekaartjes had gekocht en dat men én de man van de tourist info mij hadden verteld wat er allemaal open was op maandag, bleek het meeste toch gesloten te zijn. Ook staat alles heel slecht aangegeven dus niet echt toeristvriendelijk. Desondanks heb ik nog een heleboel moois gezien en 4,5 uur door de stad gesjouwd, ook door achterbuurten, maar overal waren de mensen weer erg vriendelijk en behulpzaam. Wat een tof eiland. De dom was nu wel open, dus nog maar een kaartje gekocht voor de tombes van de koninklijke familie en de crypte die ik erg mooi vind. De tombes zouden eigenlijk in Cefalu moeten staan, maar Roger II overleed voordat de kathedraal klaar was dus bleven ze allemaal in Palermo. Palermo is een grote, drukke, ‘italiaanse’ stad, (niet ‘mijn’ stad zoals Syracuse bv en zelfs Trápani). Het viel me op dat de meeste huizen – vooral ijzeren - balkons hebben, ook midden in de stad. De stad heeft niet één mooi –oud- gedeelte waar je rustig rond kunt lopen om alles in je op te nemen; druk druk en lopen, lopen….. Gelukkig was het hier vandaag fris, ca 22 grC. Terug op de camping gezwommen in wederom een met zeewater gevuld zwembad, maar nu en stuk minder koud. Toen nog tot 21u00 genoten van het uitzicht op zee, 3 eilandjes en een ijverig vissersbootje.
Dinsdag 28 mei 2013, laatste groepsdag. Al vroeg met de auto van de camping naar Cefalu. Door de lange hoofdstraat eerst naar de Tourist info, toen capu op het terras bij de duomo/cattedrale. De dom is redelijk sober op de enorme gouden mozaik in de apsis na. De rest van mijn groep ging via de winkeltjes naar de Arabische wasserij, maar ik ben eerst naar het museum geweest waar in een donkere ruimte 3 meesterwerken (schilderijen) hingen; prachtig! Verder was er de verzameling van de baronnen van Mandralisca, bv hele mooie schelpen in alle kleuren van de regenboog, glas en servies, schilderijen, meubels, etc. Toen verder de hoofdstraat afgelopen naar het bastion en toen via de vissershaven (met superverse vis natuurlijk; jammer dat we uit eten gaan en morgen verder rijden) naar de Arabische wasserij, ondergrondse rivier? en bassins; leuk. Toen naar de megalitische muur en een stuk naar beneden over de rotsen, vanwaar je de vuurtoren kunt zien.
Aangezien we pas om 2 uur opgehaald zouden worden, ben ik de Rocca opgeklommen naar de tempel van Diana, dat was 20 min flink klimmen en het was inmiddels bloedheet. Helemaal boven is een kasteel maar op weg daar naartoe zijn er allerlei resten van een stad met bv grote ovens, een kerkje en de tempel van Diana, een monolitisch bouwwerk. Allemaal los op elkaar gestapelde stenen. Toen ben ik nog een stuk langs de enorme muren met kantelen gelopen, heel hoog boven de stad met uitzicht op de kathedraal. Toen zag ik boven zee donkere luchten naderen dus tijd om af te dalen. Een heerlijk ijsje op het plein en toen nog even naar de moderne stad. De oude stad is erg gezellig met leuke smalle straatjes, waar ik voor alle 3 kleinkinderen een Tshirt heb gekocht, pfff das ook weer geregeld.
Het afscheidseten was erg gezellig met eindelijk vis ipv vlees; helaas was het een filet van barzino in een enorme laag broodkruim gebakken zodat je van de vis weinig terugvond of proefde. Ik vond het voorgerechtje erg lekker: aardappelpureetaartje met aubergine en sausje van parmezaanse kaas. Bij de vis kregen we groene sla met veel olie zonder azijn en als dan alles op is komt de patat. Dessert was een parfait van en met veel amandelen, hmmmm.
We kregen als afscheidskado een leuk, handgemaakt schaaltje, typisch Siciliaans.
Woensdag 29 mei 2013: om 09u30 op weg naar de traghetto naar t vasteland. Ik reed om 12u00 uur de veerboot op en hij vertrok om 12u05, dat was lekker vlot. Ik had al in de ACSI-gids gezien dat veel campings hier nog gesloten zijn. Ik reed om 14u00 door Siderno, een leuk stadje, maar t is hier heet (30+) en alles is echt potdicht tot een uur of 4 a 5. Ik was om 15u30 op de eerste camping die open was, Calypso in Caulonia Marina. Snel naar te enorme strand en de mooie van lichtgroen tot diepblauw gekleurde golvende zee. Het waren golven van 1,5 meter hoog en ik dacht dat doe ik wel even maar helaas; ik ging 2x plat op mn snuit over de kiezeltjes het strand weer op. Morgen snel verder dus.
29 Mei 2013 - 18:04
Marjolijn:
hoi, vanuit de Vogezen
ik rij morgen naar huis, zit nu op en vreemde omp kan mijn blog dus niet kwijt
geniet nog maar ff, het is hier best fris! -
29 Mei 2013 - 18:58
MANNY EN CHRIS:
Ha die Madelone,
wat een heerlijk verhaal weer;
ben net terug uit Spanje (Costa Brava);
het weer in Spanje is totaal van slag; onze seringenbomen stonden net zoveel in bloei als daar;
veel te koud;stond zelfs nog niet 1 strandstoel op het strand;
Hier ook petweer; hopelijk schijnt 15 juni hier de zon volop want dan is het bruiloftsfeest hier;
wordt echt helemaal te gek;
vanavond komen ze hier en de obers ook om alles door te spreken,
geniet nog maar, wanneer kom je terug?
groeten M en C -
29 Mei 2013 - 19:38
Loretta:
ahahah weer tshirts voor alle kleinkinderen?!
Nou, Madelon ...Margriet en ik vertrekken dinsdag 4 juni. Wij zijn tot 10 juni in Rome. Ik bel je woensdag om te weten waar je bent . Rij voorzichtig!
Ciao bellissima!
Loretta
p.s.niet meer bij vreemde mannen in de auto stappen...ik krijg kippenvel van jou!!!!!
29 Mei 2013 - 19:53
Ditty:
Hoi Madelon,
Weer genoten van alle mooie reisverslagen. Ik ben het met Loretta eens, dat van die man die een lift aanbood vond ik ook wel een beetje riskant. Alhoewel, was het een leuke Siciliaan? In ieder geval een hele goede reis verder, doe geen dingen die je moeder je ooit verboden heeft en tot het volgende verslag. Wij gaan maandag ri Ferrara en verheugen ons erop.
Liefs, Ditty (en Hugo) -
29 Mei 2013 - 21:29
Marijke:
Lieve Madelon,
Heerlijk je verhalen. Ik ga in juli met Leah naar Kos voor een beetje zonlicht en warmte.
Kus,
Marijke & Leah