31 mei 2013
Door: madelon
Blijf op de hoogte en volg Madelon
31 Mei 2013 | Italië, Matera
Vrijdag 31 mei 2013 op weg naar Rossano waar in het museum naast de kathedraal de zgn Codex Purpureus Rossanensis, nominatie voor Unesco wereld erfgoed: een op in purper gedrenkt papier, handgeschreven en -geschilderde Griekse 'versie van de versjes' van Mattheus en Markus (behalve 15-20, jammer), en een deel van Eusebio’s brief aan Copiano. Dat zoeken we (al dan niet) op.
De oude stad ligt nogal een eindje verwijderd van de nieuwe stad, boven op een berg (natuurlijk weer een eind klimmen), maar gelukkig ook een stuk met de auto. Het was niet heet, graadje of 23C met boven wat wind, heerlijk. Nog even een paar andere kerken in, de verkeerde berg afgelopen dus weer omhoog en aan de andere kant de campert teruggevonden dus op weg naar Matera, naar de Sassi.
Ik sta nu bij maseria/agriturismo Pantaleone in de heuvels bij Matera in de Basilicata. Na de mooie heuvels van Calabrië was de kust van Basilicata een rivierdelta, allemaal kurkdroge rivierbeddingen en een vlak land. Toen ik echter het binnenland in ging, was het landschap prachtig glooiend met veel (al van het graan ontdane) okergele berghellingen, olijven, wijn en sinaasappelbomen met enkele prachtige 'boerderijen' boven op de heuvels. Vlak voor Matera reed ik plotseling over een smal maar heel diep ravijn, een soort canyon. Morgen ga ik met een busje en/van Salvatore, een tourist guide naar Matera Sassi en zal dan ook die kloof, de Gravina, zien. Dus: morgenmiddag het verslag ! buona domenica !!