6 en 7 juni
Door: madelon
Blijf op de hoogte en volg Madelon
07 Juni 2013 | Italië, Vieste
Donderdag 6 juni 2013: eerst even iets rechtzetten. In Putignano had ik geen fototoestel, dat lag in de auto, dus daarna ben ik nog in Polignano Mare geweest, de geboortestad van Domenico Modugno (geb 1928), wie??? Oh die: de zanger van Volare, oho, cantare, ohohoho, nel blu, dipinto di blu, felice .... enz enz. uit 1958 en nog steeds een hit. Wij hebben het lied bijna iedere avond gezongen met Rafaele, onze reisleider, die erg goed zingt. Het dorp ligt mooi tegen een klif aan gebouwd, aan een ravijn dat uitmondt in zee. Iets buiten de oude kern, de brug over het ravijn oversteken, is een groot plein met een dynamisch standbeeld van Modugno. Van daaruit heb je ook een mooi uitzicht op de zeezijde van het tegen de rotsen aan gebouwde dorp. En daar heb ik wel de nodige foto’s van.
Gisteravond buiten gezeten met uitzicht op het mooi verlichte dorp Giovinazzo, de kabbelende en naar zee ruikende zee (dat heb je niet overal meer hoor!) en de geurende (denk ik althans) aspergebomen. Ik noem ze zo: het zijn lage boompjes met kromgroeiende stammen en een kruin van pluizig ‘aspergegroen’.
Later hoorde ik mijn franse buurvrouw zeggen: tamarinde….. ??
Om 09u00 eerst naar het dorp Giovinazzo, dat inderdaad ook weer erg mooi is. Vervolgens door naar Moletta. Beeldschoon ! Je raakt hier niet uitgekeken. Allemaal mooie dorpen en steden, aan zee, met mooie havens (Yann zou hier niet weg te slaan zijn), veel mooie kerken en palazzo’s zoals ze in Italia de grote gebouwen noemen, gezellige smalle straatjes geplaveid met grote blokken marmer. En alle kathedralen, duomo’s en kastelen zijn de hele dag open. Ik ben dus echt weg uit het verre zuiden. Het was wel heel heet vandaag.
In Trani na veel geprutst in de overvolle straten en met hulp, wederom van de politie, na een uur een parkeerplaats gevonden op 25 min lopen van de ‘mooiste’ kathedraal van Puglia. Maar het was de moeite waard, wat een plaatje. Onder de eerste crypte, waar net een dienst werd gehouden, was nog een hele oude crypte met idem fresco’s. Ik weet bijna niet meer hoe ik alles moet beschrijven, het is allemaal erg mooi; ook de wandelingen lungomare/langs zee zijn heerlijk; ik was zelfs 10 minuten tever terug gelopen.
Na de kust maar weer eens een stukje het binnenland in en wel naar Castel del Monte, een enorm 8-hoekig kasteel met 8 8-hoekige torens met alleen 8 kamers.
De 1e parkeerplaats links na de ingang, waar je niet meer in mag rijden, bleek ook een hele mooie camperplaats te zijn op een groot, groen terrein met veel kleine bomen en een bar, en douches annex toiletten, of andersom.
Aangezien het een lange, drukke en hete dag was geweest, ben ik lekker blijven staan. Gelukkig stond er nog een Duits echtpaar naast me, anders was ik doorgereden naar de volgende camping. Parkeren is hier EUR 1,50 per uur en overnachten EUR 18. Duurder dan alle (op 1 na) campings tot nu toe. Hoezo, lekker voordelig reizen via camperplaatsen. Toen ik naar t kasteel ging, stond bij de ingang van de sosta camper de bus klaar en voor Eur 1,- heb je een retourtje naar het Castel del Monte. Aangezien ik nog niets had gegeten na het halve verse broodje van de bakker die vanochtend op de camping kwam, liet ik me lekker naar boven brengen. Het kasteel is erg indrukwekkend van buiten, binnen lijkt het een stuk ‘kleiner’, er zijn nauwelijks ramen; het is meer een fort.
Ik was na een half uur wel uitgekeken dus lekker in de (om 5 uur nog hele hete) zon gewacht op de bus met ca 80 Franzosen die met ca 40 campers ook op de parkeerplaats stonden. Gelukkig gingen zij snel verder, anders was t wel heel druk geweest bij de 3 douches. Een heerlijk kommetje rode risotto marinara gekookt, en gegeten, genoten van een lauwwarme douche, en de paar honderd foto’s van vandaag uitgezocht. Helaas is hier nog geen internetaansluiting, het is een smoes of het is nog steeds geen hoogseizoen in Italia.
Morgen op zoek naar Monte S’Angelo op het schiereiland Gargano. Daar zijn een paar hele mooie routes die ik zondag ga rijden. Eerst maar eens een hele mooie camping zoeken in Vieste waar ik het 2 dagen kan uithouden. Wat was het weer een geweldige dag !
Vrijdag 7 juni 2013.
Tevergeefs gezocht naar iemand om te betalen dus gratis overnacht. De duitse buren gingen me ook maar achterna. Door enorme wijngaarden en daarna olijfgaarden naar Monte St Angelo. Net voor dat ik de berg op moest, was een enorme shopping mall met een grote LeClerq waar ik het e.e.a. heb ingeslagen+ alles was nl op. Daar ook een lekker cappuccio gedronken en een cornetto crema gegeten.
Toen heel veel enorme haarspeldbochten tot een grote parkeerplaats waar ook weer de grote Frans-Italiaanse (zag ik nu) camperclub van Castel del Monte stond.
Eerst op zoek naar Sanctuario Michel Archangelo met de 8(weer)hoekige campanile. Enkele trappen af naar een half kerk/half grot waar net de 12u00 dienst werd gehouden. Even geluisterd en wat foto´s gemaakt, foei. ASnel klaar daar dus op zoek naar de tomba di Rotari. Dat was een halve grot in een oude kerk, met daarnaast nog een veel oudere kerk, leek me, met brokkelige eeuwenoude fresco’s. Het oude stadje is helemaal wit met veel trappen, dus in lagen tegen de rots aan gebouwd. Terug de trappen op langs allemaal souvenir winkeltjes, 2 ‘deegrollers’ gekocht om slierten mee te maken uit een plak deeg. Betrouwbaarder dan een pastamolen. Handig!!
Op naar t kasteel dat net gesloten was. Het leek grotendeels een ruïne dus niet 1,5 wachten. Op naar de camping in Vieste. Van het redelijk vlakke land weer de bergen in van het schiereiland Gargano, 1 groot nationaal park waar ik zondag een stuk van ga rijden. De camping ligt aan een groot strand (even onder de straat door) en heeft een aardig zwembad. Dus eerst lekker zwemmen, de was doen: ik heb al 7 weken hetzelfde aan wat ik zo nu en dan was, en natuurlijk alles mee wat er thuis in de kasten hing….. Toen lekker bruschetta’s met rucola en daarop schapenkaas met rucola, gemaakt.
Nu even kijken of internet bij het mooie hotel hier op de camping werkt, en even skypen en daarna risotto maken. Morgen naar t stadje dat er ook weer erg mooi uitziet, op een witte rots…..
08 Juni 2013 - 09:05
Margriet :
Palazzo d Orsini ti aspetta a Tivoli, zegt Loretta. Fantastisch hier in Rome en omgeving, maar jij ziet ook weer hele mooie dingen zo te lezen. Veel plezier nog daar en alvast een goede terugreis toegewenst.
p.s. De weg rond het plein Piazza Vittorio Emmanuele is met een halve karaf wijn op best lastig terug te vinden naar het hotel. Volgens Loretta zat er iets in de wijn......jaja ;-D
nog een p.s. Simone zoekt weer een vrouw en ook voor een andere collega en die heeft wel een eigen appartement in Rome in Esquilino! Allora, waar wacht je nog op? Haha! -
08 Juni 2013 - 10:42
Marjolijn Hendriksen:
ik lees je verhaal, vanachter een heerlijke capu in het Museum Café!
nu ik weer 'thuis' ben leest je verhaal heel anders.
Gisteren de solo club verlaten, het was warm en leuk, veel nieuwe mensen weer.
Ik ga woensdag 26 juni weer koffieNOORD doen, maar dan ben jij er niet.
Biennale....... goed idee, solo's zitten 6-8 september in Beekbergen.
De camper staat bij IKEA, ga zo naar een verjaardagsfeestje waar ik veel collega's ga zien.
Ook leuk!
Ga verder met genieten en schrijven, ik reis mee
(ik zie er goed uit zegt men: erg rimpelloos en bruin)