22 mei t/m 25 mei
Door: madelon
Blijf op de hoogte en volg Madelon
25 Mei 2012 | Italië, Rome
dinsdag 22 mei en het regent nog steeds en het is fris. Phase 10 geleerd van Yann."s middags verzamelt men zich in de - nogal ongezellige - bar om spelletjes te gaan doen. Betske en ik wilden op de fiets naar Norbello om boodschappen te doen maar t bleef regenen. Gelukkig was er internet. Woensdag eindelijk droog. Helaas was het zwembad op slot dus vroeg weg. Getankt en boodschappen gedaan bij EuroSpin in Abbasanta (heilige Abba) Een heel eind bovenlangs het grote (stuw)meer gereden; in de hoger geleden streken bloeit nog meer dan in de warmere lage delebn van Sardinië. Ik wilde naar het oudste heilige oord op Sardinië, San Mauro een paar KM vóór Sorgono, maar Eva TomTom liet me een hele andere weg rijden dan gepland. Via deze ook weer prachtige route was ik net op tijd in Tonara voor de rondleiding door de nougat(torrone) fabriek. De 5e generatie Gianni Pili maakt daar nougat van uitsluitend eiwit van eieren van hele speciale kippen met honing, en dan nog noten erbij. We kregen de warme nougat bij binnenkomst aangeboden: goddelijk lekker. In de winkel diverse verpakkingen gekocht en ook een fles nougat-likeur: heerlijk!! Toen terug naar San Mauro: een prachtige plek waar een oude kerk staat met daarom heen nog rijen hele oude huisjes waar de pelgrims konden overnachten. Er hing een serene stilte over de heuvel; ja ze wisten de mooie plekjes wel te vinden! De kerk is maar zelden open (met Pinksteren weer). Toen verder naar Orgósolo via Fonni, het hoogstgelegen dorp op Sardinië (ik geloof 1030 mtr). Onderweg overal kogelgaten in de borden en er hangen overal bordjes 'verboden te jagen'; dan maar op de verkeersborden. Opeens rodle een trosje varkens de berg af en de weg op. De oude klommen buikschuivend over het muurtje langs de straat en de kleintjes sprongen er overheen en dartelen de straat over. Gelukkig reed ik langzaam dus kon zelfs nog foto's maken. Een einde verder lang een motorrijder in de greppel, wat geen wonder is als je ziet hoe díe rijden. Het laatste stuk reed ik over een hoogvlakte waar allerlei dieren vrij rondliepen: zwarte varkens, mooie koeien, geiten en zelf hier en daar een paard. De Afodil (Asfodela) bloeit hier nog volop en de bermen zijn net veldbloemvelden; prachtig. Om 4 uur was ik op t campo sportivo in Orgósolo, een dorp dat tegen een berg aan is geplakt. 's Avonds is het uitzicht mooi als het dorp verlicht is met oranje straatverlichting; het lijkt dan een berberdorp met al die rechthoekige huisjes met platte daken.