16 juli 13
Door: madelon
Blijf op de hoogte en volg Madelon
04 Augustus 2013 | Nederland, Zierikzee
Marjolijn ging alvast oefenen op de accordeon, v/h van Johnny Jordaan, om een makkelijk meedeundeun te vinden voor het lied voor tante Cor’s feest donderdag as op de Brouwersdam. Ze staat daar al 35 jaar iedere dag op haar vaste plekje waar vorig jaar door Lillian en Corinne een witte stip is gezet.
Toen zijn we eindelijk op de fiets gestapt richting Zierikzee, maar we kwamen uit in Brouwershaven. Ook wel een aardig durp met een prachtig oud (ik denk) stadhuis en een enorme kerk die om 13u00 open ging voor bezichtiging. Aangezien het pas 12u50 was, aan de koffie met een echte Zeeuwse bolus a EUR 1,05 op het plein onder het toeziend oog van Jacob Cats.
Bij de bolus kregen wij een flyer met uitleg over de geschiedenis van de Joodse bolus. De bolus wordt gebakken van een sliert brooddeeg die in spiraalvorm wordt opgerold en met donkerbruine basterdsuiker en kaneel bewerkt; hij is zeer kleverig. De bolus werd in de eerste helft van de zeventiende eeuw voor het eerst in Zeeland gebakken door de bakkers van de Sefardiem. Deze Joodse bakkers legden het fundament voor de nu zo bekende Zeeuwse bolus. Soms worden stoomovens gebruikt om het kaneelgebak mals te houden en de bolus tot in de perfectie op te voeren. De bolus wordt gezien als van origine Joods en door de Joden over grote delen van de wereld verspreid in de diaspora de globale verspreiding van de Joden. Zelfs in New York worden in tal van delicatesse shops bolussen verkocht, even stroperig en knapperig (knapperig?? Sorry??) als die van Zeeuwse bakker, maar zoeter en twee keer zo groot, natuurlijk big bigger biggest…. Ook in Jeruzalem worden veel bolussen verkocht. In Moskou drijven twee Joodse families drie bakkerijen die bolussen verkopen. In Parijs en zelfs Zuid-Afrika zijn Joodse bakker te vinden die bolussen aanbieden. Etymologie: Het woord bolus is ontleend aan het Jiddisch, de internationale taal van de Joden. Dat kent veel afgeleide woorden uit andere talen. Van Dale vermeldt dat Bolus of boles het meervoud is van bole, dat afgeleid is van het Spaanse bollo dat ‘fijn broodje’ betekent of bola dat bal of bol betekent. Snapt u het nog……
De kerk van was groot maar niet bijzonder fraai.
Toen weer een flink stuk gefietst naar Zierikzee. Er was toeristische markt en in de muziektent zong een mannenkoor zeemansliederen. Langs de haven staan mooie patriciërshuizen. Na een wandeling door het mooie stadje, kwamen in het oude gemeentehuis terecht, waar nu het museum in is gevestigd. (in het mooie oude pand waar eerder het museum was, is nu de wereldwinkel) . Op de zolder van het museum was een fototentoonstelling over ‘Vrouwen aan de kust”. Er liepen 2 mannen, een fotograaf en een journalist van de PZC (Provinciale Zeeuwse Courant). De fotograaf kwam naar me toe of hij een foto mocht maken van ons bij de foto’s! Natuurlijk.. worden we misschien toch nog beroemd. Er was een foto bij van blote dames achter parapluies met hoedjes op dus Lijn moest ook met haar hoedje bij die foto, ik ook, maar dan met mijn maffiabril in t haar. Morgen staan we in de krant. En donderdag zijn ze bij het feestje voor Cor Z op de Brouwersdam dus dan komen we weer in de krant. Dus we moeten tot vrijdag blijven om al die kranten te verzamelen. Het verhaal wordt nu te lang dus ik stop met de rest van deze enerverende dag op Schouwen Duiveland.